Notiser om Sveriges främsta naturfotografer
Här kan ni gå direkt till en utställning för att se/köpa bild, samt kontaktuppgifter.
Klicka på ett namn
Se fler
Anders Henriksson, naturfotograf och författare, Jonstorp i Skåne
Anders föddes 1954 i Älmhult och bodde sedan på flera olika platser innan han rotade sig i Jonstorp i nordvästra Skåne. Han har ett förflutet som lärare och har undervisat på gymnasieskolan i Eslöv och Helsingborg. Sedan 1999 har han dock arbetat heltid i familjeföretaget Picta Natura. Han producerar texter och bilder kring temat natur och naturvetenskap. I produktionen ingår ett tiotal läroböcker i biologi, naturkunskap och kemi. Anders illustrerar till stor del sina egna böcker, men levererar även bilder till annat material och utställningar. Han ställer gärna ut sina bilder tillsammans med sin fru Gunilla Kimblad Henriksson som då medverkar med keramik. Medlem i Naturfotograferna/N.
Anki Hammar, naturfotograf, Stockholm
Anki Hammar är född 1965 i Stockholm och de senast åren har fotografi dominerat hennes liv – såväl på arbete som under fritiden.
Anki har alltid gillat att vara ute i naturen och sitt fotointresse har funnits med sedan tonåren. Hon fick en analog systemkamera av sina föräldrar som 20-åring och använde den flitigt på främst resor.
Gick med i fotoklubb och arbetade en del i mörkrum på fritiden. Sedan 2004 har hon använt sig av digitala systemkameror och gillar även efterarbete i LR och PS. De små landskapen i sin närhet fascinerar, men även dramatiska fjäll- och kustlandskap intresserar med dess färger, ljus och linjer. Att fånga ögonblicket är som magi för Anki och på senare år har även fåglar och djur fångat hennes intresse.
Anki fotograferar mest i Sverige, besöker olika naturreservat och nationalparker, men gör även en del resor med fotografering som huvudsyfte.
Hon har varit publicerad i tidningar och haft flera utställningar och bildföreläsningar. Samt levererat bilder till flera stora svenska företag.
Ann Andrén, djur och naturfotograf, Stockholm
Frilansfotograf med 17 Afrikaresor i bagaget. Har mestadels rest i Södra Afrika från år 1983, då uppdraget gällde att dokumentera kampen mot apartheid i Sydafrika. Hennes djurbilder från Afrika visar vi först därefter fjärilsbilder som torde vara unika, Några fotograferade grottmålningar och hällristningar är med, de är konst i konsten
Arne Berneklint, naturfotograf, Stockholm
Jag har fotograferat sedan sent 50-tal. Har under åren fotat analogt och själv framkallat och kopierat. Har fotat en hel del natur även analogt. Men satte i gång i större skala i och med den digitala tekniken.
Så mitt fotograferande startade om någon gång på 90-talet. De senaste 15 åren har det blivit mer och mer och sedan 2010 är naturfotografering min huvudsysselsättning. Varit med och illustrerat b.la. "Greven gav oss lov" en bok om Näslandet i Botkyrka kommun.
Har varit representerad i över 30 utställningar de senaste 10 åren. Även haft ett antal egna utställningar
Bengt Andreasson, naturfotograf, Alingsås
Jag är bosatt i kulturbyn Edshult i Hemsjö där vi bedriver landskapsvård genom att hålla landskapet öppet och hamla våra träd.
Jag är sedan 80-talet en hängiven naturfotograf som har levererat bilder till olika tidningar och tidskrifter. Jag är engagerad som föreläsare till egna bilder i föreningar, skolor och företagstillställningar, samt har medverkat och haft egna utställningar.
Fotokurser och workshops har genomförts under de senaste 15:de åren. Jag är bred som fotograf men ägnar mig i första hand åt landskapsfotografering och många känner mig som ”Sverigefotografen”. Men intresset är brett och många sorters svenska djur och fåglar har passerat igenom mina kameror
Ambitionen med Naturfotograferingen? Anställningen i Göteborgs kommun har jag för att överleva, naturfotograferingen har jag för att leva!
Att med egna bilder kunna påverka andra människor att förstå vilket oerhört stort värde som finns i det vackra landet Sverige som vi lever uti.
Björn Albinson, natur och fågelfotograf, Alingsås
Född 1965 i Västergötland och bor sedan 1985 i ”The Capital of Fika” – Alingsås
Björn är utbildad till kemiingenjör och jobbar som miljö- och kvalitetsrevisor på företag runt om i landet och även i Miljöskyddsnämnden i Alingsås. Genom åren har han haft många bildföredrag och några bildutställningar. Hans bilder har varit med i fågeltidskrifter, dagstidningar, några böcker och nu senast i Camera Natura nr 4/2016.
Året var 1979. Det var då allt började. Jag följde som många gånger tidigare med min kompis hem för att umgås efter skolan. Denna kväll kom hans pappa och frågade om vi ville titta på lite diabilder, som han hade i drivor nere i källaren. Han visste att jag gillade att vara ute i naturen och titta på fåglar och djur. Jag blev fullständigt såld på hans bilder och bestämde mig i samma stund för att spara allt jag kunde tjäna in på sommarjobb, veckopengar och liknande för att kunna köpa mej en kamera. Under ett år fick jag springa omkring med farsans gamla Agfa Super Silette LK, från början av 60-talet, med en fast 45mm optik. Det var ju inte sååå lätt att fotografera fåglar med den utan att det blev annat än prickar. Året därpå köpte jag min första egna kamera, en manuell Canon AT-1 med ett 300 mm och ett 50 mm. Redan efter första diarullen med kameran svävade man på moln. Det gick ju till och med att se vad det var för fåglar på bilderna
Björn Andreasson, fågel- och naturfotograf, Göteborg
Björn är en aktiv ornitolog och naturfotograf från Göteborg. Har arbetat med skogs- och naturvårdsfrågor under hela sitt liv.
Numera aktiv pensionär med bland annat tillsynsmannaskap av två naturreservat i Partille kommun.
Har haft flera fotoutställningar med tema hämtat från naturen, bland annat indisk och svensk natur. Medverkat i flera böcker och tidskrifter med text och bild. Har också hunnit med en temabok om utveckling av värdefulla miljöer och våtmarker tillsammans med en god vän. Björn svarade för delar av textinnehållet samt bilderna i boken. Ett antal resor över världen har lett till föreläsningar och bildvisningar för företag och föreningar.
Brutus Östling, natur- och fågelfotograf, Höör
Född i december 1958, uppvuxen i Stockholm men sedan närmare tjugo år "landsförvisad" till Skåne. Arbetade till vardags under tjugofem år som heltidsförläggare på Symposion, som han också startade 1981. Drömde om att bli fotograf i fjorton-femtonårsåldern men höll sedan inte i en kamera på över tjugo år. Började dyka 1996. Ett generöst pris från Svenska Akademien för bildningsinsatser året därpå resulterade i en avancerad utrustning för undervattensfoto, och efter närmare 100 dyktimmar första året togs de första bilderna under vattnet. Fram till hösten 1999 var det bara undervattensbilder som gällde, men sedan snart åtta år sker den större delen av naturfotograferingen på land. Medlem i Naturfotograferna/N
Claes Grundsten, naturfotograf och författare, Ingarö
Född 1949 i Stockholm där han bott hela sitt liv, numera på Ingarö i skärgården. Ett utmärkt basläger menar han, och syftar på den enastående naturen runt storstan. Hans hus ligger mitt i skogen och ändå kan han lätt ta sig ut i världen, vilket han gjort sedan ungdomen. Med sin första kamera 1964 väcktes fotointresset, som i kombination med en stark kärlek till friluftsliv, senare ledde honom in på hans livsbana. Lapplandsfjällen drog tidigt och efter universitetsstudier inom ämnesområdena biologi och naturgeografi arbetade han med flygbildstolkning, och utvecklade samtidigt sitt eget fotograferande, med bilder och reportage i olika tidningar. Medlem i Naturfotograferna/N.
Ewa Nilsson, naturfotograf, Lycksele
Jag är en naturfotograf som bor i norra delen av vårt land, närmare bestämt Lycksele i Södra Lappland. Staden som ligger mitt emellan kust och fjäll.
Jag har fotograferat i ca tio års tid och det faller sig naturligt att jag mestadels fotar vårt vackra landskap och dess invånare djuren som ligger varmt om mitt hjärta sedan barnsben.
Bilden är inte det viktiga, utan upplevelsen och känslan av att få vara ett med naturen. Att möta tystnaden och magin ute i mina tassemarker med min kamera sommarnätter och tidiga mornar är det bästa jag vet - de nattlösa nätterna brukar jag kalla dom. Då det är ljust dygnets alla timmar.
Årets höjdpunkt måste jag säga var i augusti då jag mötte tio små fjällrävsvalpar uppe i fjällvärlden. Låg i två dagar uppe på kalfjället hos dom och det blev minnen för livet.
Frida Hermansson, naturfotograf, Stockholm
Frida har haft en fascination och kärlek till djur och natur sedan barnsben. Hon arbetar även som AD och grafisk formgivare vilket har präglat hennes bildskapande.
I sitt fotografi är hon nyfiken och strävar ständigt efter nya sätt att porträttera sina motiv, oavsett om det är djur, landskap eller grafiska detaljer. Frida har haft flertalet bildföredrag och utställningar och även medverkat i SVT:s Mitt i Naturen, ”Konsten att fotografera natur”.
Fridas bilder är publicerade i Fotosidan Magasin, på Naturhistoriska riksmuseets instagramkonto, i artiklar och reportage på Natursidan.se, boken ”Upplevelser i Stockholms Natur”, samt lokalpress.
Frida arbetar även som fotografisk guide på resor och workshops och brinner för att dela med sig av kunskap och inspiration. Målet är alltid att deltagarna ska komma hem med ny kunskap, minnesvärda upplevelser och riktigt bra bilder.
Göte Eriksson, naturfotograf, Trollhättan
Götes naturintresse började i unga år och med kikaren och cykel tog han sig runt i markerna.
Fotointresset kom i gång efter att han sett Svante Lundgrens klassiska bok kameran i naturen. Fotointresset har sedan följt Göte genom åren med många fina upplevelser, som det blir när man vistas mycket ute i markerna.
Han fotograferar numera mest i de närliggande landskapen, även om han har gjort ett antal fotoresor i olika länder under åren. Där länder som Island och USA står ut när det gäller natur och motiv.
Han har även jobbat som industrifotograf under ett antal år och det var en nyttig utmaning och lärdom som kontrast till naturfotot, säger Göte.
Han har även haft ett antal utställningar, både med andra fotografer och senare även i egen regi.
Har sommarstuga i Dalsland så det blir mycket tid där i markerna, och även kusten och bergen finns inom bekvämt räckhåll menar Göte. Han har inga klara favoritmotiv utan tar det som kommer, men det har nog blivit mer bilder på fyrfotadjur de senaste åren.
Göte är sedan 1989 medlem i Naturfotograferna/N.
Hemsida www.gote-eriksson.se
Hans Ersson, natur- och konstfotograf, Sundborn, Falun
Född 1969 och bosatt i Sundborn utanför Falun. Står med ena benet inom naturfotografin och det andra inom konstfotografin där motiven söks i Dalarnas skogar och fjäll. Gör bilder både i färg och svartvitt. Engagerad i naturvårdsfrågon samt stödutfodring av kungsörn. Hans bilder är publicerad i tidskrifter, kalendrar och böcker samt har ett flertal utställningar bakom sig, både ensam och tillsammans med andra fotografer. En av tre fotografer till Facebook-sidan Wild Dalarna.
Sedan 2011 medlem i Naturfotograferna/N
Hans Kongbäck, naturfotograf, Lund
Fotograf, biolog och författare. Specialist på innanhavet Vänern
Medlem i Naturfotograferna/N,
och Biofoto
samt är Vice ordförande i Eslövs Fotoklubb.
Motivområden från makro till landskap. Företrädesvis kust, stränder och växter.
Jag ger följande bildföreläsningar: Vänerhavet, Lofoten, Island och Öar i Nordatlanten.
Medförfattare till boken Vänerhavet
Fotograferar med Canon och Olympus
Kontakt: Hans Kongbäck 070-3434356
Hans Strand, landskaps- och naturfotograf, Stockholm
Hans Strand är född 1955 i Marmaverken, Sverige. Efter en nio års karriär i maskinteknik bestämde han sig för att sadla om. Han valde att ägna sitt liv åt landskapsfotografi. Det hade varit hans sedan länge Hans stor hobby och passion. Det är en förändring som han aldrig har ångrat....
Jan Fleischmann, natur- och sportfotograf, Mariestad
In late March 2011 after having searched earlier years without any luck in Kirgizistan, India and Pakistan I found a snow leopard, a large male that called for a female partner in the Spagon valley in western Ladakh, in northern India. In middle of Januar 2012 I returned to this mountain areas.
This time I experienced real winter with heavy snowfall but also beautiful sunny days. I met several of theese shy cats that are called Shan in Ladakh. The locals often call the snow leopard "The grey ghost".
Jan-Peter Lahall, naturfotograf och författare, Örebro
Jan-Peter Lahall är född 1955 och bosatt i Garphyttan utanför Örebro. Intresset för natur och fotografering startade tidigt och Jan-Peter är idag en av Sveriges mest etablerade och meriterade naturfotografer, välkänd även långt utanför landets gränser.
Sin inspiration hämtar han i naturen i såväl sina hemtrakter som på resor ut i Sverige, Norden och övriga världen. Under åren har hans fotografier bland annat resulterat i flera framgångsrika bokproduktioner och uppskattade almanackor. De har också belönats med en rad fina utmärkelser. Medlem i Naturfotograferna/N
Jörgen Larsson, landskaps- och naturfotograf, Stockholm
Jörgen Larsson har varit yrkesverksam som fotograf sedan 1983 och har gjort sig känd för sina vackra naturbilder som ofta syns på vykort, kalendrar och i tidskrifter av olika slag. De flesta bilderna i bildarkivet är tagna i mellanformat för att garantera hög kvalitet. Bilderna levereras i första hand professionellt inskannade med en Imacon skanner på cd eller över nätet, alternativt som diaorginal. Alla nya bilder är tagna med digitalkamera enligt senaste teknik.
Leif Milling, konst- och landskapsfotograf, Gimdalen i Jämtland
Leif Milling bor i Gimdalen, ett stenkast från undersköna Gimån i Jämtland. Redan på sjuttiotalet var han en erkänd flugfiskare och en bildmakare av dignitet. Han var fotografen, som likt Hans Lidmans skönlitterära penna, skapade fiskebilder med poesi, visioner och drömmar.
Framgångarna lät inte vänta på sig och 1988 och 1990 korades han till Årets Norrlandsfotograf. Förutom det har han mottagit Svenska Fotografernas Förbunds guldmedalj i genren för bästa naturfoto. Numera kan han också titulera sig dubbel svensk mästare i klassen bildspel. Följdriktigt erhöll han Hans Lidmanstipendiet 2004 för sina fotografiska insatser i böckerna ”Ur min flugask” och ”Flugfiske i fjällen.”
Som tur var greppade han själv pennan och skrev böckerna Tusen vak och Länge leve flugfisket, två alster som gav genljud i flugfiskevärlden.
Milling är en idealist och vandringsman, där drömmarna seglar fritt över Nordkalottens kargaste domäner. Hans inställning har alltid varit att, de mest minnesvärda stunderna på fjället inte alltid har med vare sig fångst eller fiske att göra.
Det finns något annat därute, drömmar och tankar som Milling har fångat med sin magiska kamera. Se fler bilder av Leif Milling
-Gunnar Westrin
Linda Öberg, naturfotograf, Kolbäck
Att fotografera och vara ute i naturen är mitt sätt att varva ner och koppla av. De flesta av mina bilder är tagna i min direkta närhet. Jag är inte sån som person som åker land och rike runt och letar motiv utan gillar utmaningen att hitta det vackra i närheten av hemmet. Och det har ju gett mig en hel del fina bilder ;)
Lisa Öberg, naturfotograf, Handöl
Mitt namn är Lisa Öberg, jag är frilansande fjällekolog (fil.dr i biologi), fotograf och författare. Min doktorsavhandling handlar om klimatrelaterade förändringar av den alpina trädgränsens läge - i kort och långt perspektiv. Fjällens urgamla granar ingår som en viktig och spännande del i min avhandling.
Jag lever och verkar i fjällen, vilket avspeglas i mina bilder som nästan uteslutande har anknytning till fjäll- och fjällväxter.
Förutom rent vetenskaplig fotodokumentation fotograferar jag gärna estetiskt tilltalande miljöer, växter och växtsamhällen i min närhet. Det vardagliga framför det sällsynta prioriteras. I alla mina bilder strävar jag efter att förmedla den känsla jag själv hade vid fotograferingstillfället – jag vill bjuda in betraktaren, in i motivet.
Jag brinner verkligen för att sprida kunskap om vår fantastiska fjällnatur och om de växter som finns där. Jag önskar att min bildkonst ska förmedla både känsla och kunskap och hoppas på så sätt öka respekten för vår fantastiska natur.
Mer om mig och mitt fotograferande/skrivande finns på www.lisaoberg.se
Magnus Forsberg, naturfotograf, Österbybruk
Presentationen kommer strax
Mats Andersson, natur- och konstfotograf, Jönköping
Mats Andersson, född 20 september 1966 i Huskvarna och bosatt i Bashult i Småland, är en svensk yrkesfotograf och art director på reklambyrån Concret i Jönköping sedan 1989. Han har publicerat bilder under många år i diverse tidskrifter, böcker och almanackor i Sverige. Han är ansluten hos bildbyrån Maskot i Stockholm.
Andersson blev invald i föreningen Naturfotograferna/N
i mars 2011. Andersson bok "Djur. 66 bilder" blev nominerad till Svenska Fotobokspriset 2015
Staffan Widstrand, natur-och reportagefotograf, Järfälla
Staffan Widstrand, natur- och reportagefotograf, VD och författare, född 1959.
National Geographic Explorer och Nikonambassadör. Medgrundare till International League of Conservation Photographers (ILCP), det nationella Rovdjurscentret De 5 Stora i Järvsö, naturskyddsinitiativet Rewilding Europe och Svenska Ekoturismföreningen med kvalitetsmärket Naturens Bästa.
Staffan är även VD och medgrundare till masskommunikations-projektet Wild Wonders of Europe, som nu vänder blickarna österut, mot Kina, för megaprojektet Wild Wonders of China. Omnämnd av Outdoor Photography Magazine som “en av världens mest inflytelserika naturfotografer”.
Staffan har publicerat 17 böcker, på 9 språk och haft utställningar i ett femtontal länder, förutom i Sverige runtom i Europa och från USA till Japan och Kina. Mångfaldig prisvinnare i de flesta stora naturfototävlingarna i världen och dessutom efterfrågad domare i några av de mest ansedda internationella fototävlingarna (World Press, BBC-Wildlife photographer of the Year, Golden Turtle, Humanity Photo Awards...)
I höst har han, tillsammans med fotografkollegan Magnus Lundgren, just kommit ut med fotoboken ”Ett vildare liv”, utsedd av WWF till ”Årets Pandabok 2018”.
Widstrand blev invald i föreningen Naturfotograferna/N
år 2006.
Founding Fellow of the International League of Conservation Photographers
Stefan Oscarsson, naturfotograf, Stockholm
Som för många andra i min generation tog intresset för djur och natur vid i unga år, där ormar och ödlor/salamandrar fascinerade mig mest. Ganska snart kom dock fåglarna in i bilden alltmer, vilket snart tog nästan ”all ledig tid” i anspråk. Min första obsbok-notering var den 22 september 1974…
Med detta följde snart suget att börja fotografera fåglarna (i synnerhet rariteter) jag såg och därmed kom det naturfotografiska intresset att etableras…
Jag blev invald i /Naturfotograferna 2009 och kom där i lag med en underbar samling av erfarna och otroligt duktiga naturfotografer, vilket verkligen gav näring åt mitt naturfotografiska intresse samt breddade mina val av motiv i naturen från det hitintills allena rådande fåglarna. Jag har därför, och fortsätter, att utvecklas bakom kameran, ute i ”spenaten”…
Tom Haugaard Svensson, född 1965 i Danmark, är en dansk-svensk fotograf. Bosatt i Fjällbacka
Tom Svensson har skrivit böcker om starkt hotade arter som svarthuvad lejontamarin i Brasilien och vita lejon i Afrika. Han arbetar också med artbevarande på Nordens Ark. Han föreläser om hotade arter och om hur man som enskild aktivt kan bidra till bevarandet av dem. Som naturfotograf är Svensson medlem i Naturfotograferna/N samt även The International Environment Photographers Association, IEPA, där han blev invald som första svensk. Han ingår också i kameratillverkaren Canons ambassadörsprogram Explorer.
Bibliografi
-
Regnskogens lejon, 2009 på Vildmarksbiblioteket
-
De vita lejonen, 2011 på Symposion
-
Vid vägs ände 2017
Torbjörn Lilja är en fotograf från Norra Västerbotten
Hans fotointresse väcktes tidigt i ungdomsåren. En stor del av hans motiv är hämtade från naturen där han gärna vistas, oftast från närområdena även om en del längre resor företagits.
Han riktar även kameran mot människor i olika fritidsaktiviteter och har också dokumenterat kulturlandskapet i Norr- och Västerbotten det så kallade ladriket, vilket bl. a. lett till publicering i Camera Natura nr. 4 2016.
Torbjörn har deltagit i ett flertal fototävlingar både inhemska som internationella med gott resultat. Den första riktigt stora framgången kom 1979 då han lyckades kamma hem ett andrapris i svartvita klassen i Nikons internationella fototävling med en bild på en flygande lappuggla. Priset var en Nikon FE med ett objektiv. Två år senare var det dags igen, nu ett förstapris i färgklassen i samma tävling och en Nikon F3a med motor, blixt och två objektiv kom i hans ägo även denna gång var motivet en flygande lappuggla.
Förutom den höjdare det var att få vinna en internationell stortävling så var det givetvis inspirerande att få det senaste på kameramarknaden i sin hand saker som han annars inte skulle haft råd att investera i. En annan viktig milstolpe i hans fotograferande, kom 1982 då han valdes in som medlem i föreningen Naturfotograferna/N
Torbjörn har även medverkat i en hel del bokproduktioner i tidskrifter och utställningar.