Björn Albinson, naturfotograf
En utställning av Björn Albinson
Björn Albinson tillhör Sveriges främsta naturfotografer och här får vi se hans vackra djur- och naturbilder
Presentation av Björn och varukorg för att köpa Björns bilder finns längst ned på denna sida
Alla bilder på denna hemsida är skyddade av upphovsrättslagen
Violettkantad Guldvinge
Blåvinge, Thailand
Puktorne Blåvinge
Iberisk Varfågel, Spanien
Åsnepingviner på rad, Antarktis
Oriental Darter, Thailand
Kornsparv på sin favoritblomma, Spanien
Skäktefallet, Västergötland
Common Mormon, Thailand
”Time for the next level” - Blue Milkweed Beetle, Thailand
Carpenter Bee, Thailand
Ekorre som samlar isolering till bostaden, Västergötland
Guldtrollslända med bakgrund av spiralväxt och näckrosblad, Västergötland
Svartbrynade Albatrosser som myser lite, Falklandsöarna
Välsminkad Havssula, Norge
Sandlöpare, USA
Småtärna, Grekland
Strandskator, Västergötland
Påfågelsöga i kvällmotljus, Västergötland
Cabbot´s Tern, USA
Sparvuggla, Västergötland
Törnsångare
American Avocets, USA
Antarctic Skua, Antarktis
Chinstrap Penguin, Antarktis
Den långa vandringen mot toppen – Chinstrap Penguin, Antarktis
Crabeater Seal, Antarktis
Sovmorgon – Crabeater Seal, Antarktis
Fort Desoto Beach, USA
Treenigheten - Is på lavasand, Island
Hverir, Island
Isskogen, Västergötland
I ensamt majestät – King Penguin, Falklandsöarna
Herrklubben – King Penguin, Falklandsöarna
Metallvinge, Grekland
Dagsvärmare, Thailand
Söderåsen, Skåne
Rödräv på öländsk stenmur, Öland
Skäggmes, Västergötland
Skäggmes ute på promenad, Västergötland
Svartbrynad Albatross i solnedgången, Drakensundet
Rudbjerg Knude, Danmark
Blå jungfruslända
Sexfläckig bastardsvärmare
Lunnefågel
Island
Fjällräv
Blåhake
Grönsångare
Vinkelhoppspindel
Presentation
Björn Albinson - naturfotograf
Född 1965 i Västergötland och bor sedan 1985 i ”The Capital of Fika” – Alingsås
Björn är utbildad till kemiingenjör och jobbar som miljö- och kvalitetsrevisor på företag runt om i landet och även i Miljöskyddsnämnden i Alingsås. Genom åren har han haft många bildföredrag och några bildutställningar. Hans bilder har varit med i fågeltidskrifter, dagstidningar, några böcker och nu senast i Camera Natura nr 4/2016.
Året var 1979. Det var då allt började. Jag följde som många gånger tidigare med min kompis hem för att umgås efter skolan. Denna kväll kom hans pappa och frågade om vi ville titta på lite diabilder, som han hade i drivor nere i källaren. Han visste att jag gillade att vara ute i naturen och titta på fåglar och djur. Jag blev fullständigt såld på hans bilder och bestämde mig i samma stund för att spara allt jag kunde tjäna in på sommarjobb, veckopengar och liknande för att kunna köpa mej en kamera. Under ett år fick jag springa omkring med farsans gamla Agfa Super Silette LK, från början av 60-talet, med en fast 45mm optik. Det var ju inte sååå lätt att fotografera fåglar med den utan att det blev annat än prickar.
Året därpå köpte jag min första egna kamera, en manuell Canon AT-1 med ett 300 mm och ett 50 mm. Redan efter första diarullen med kameran svävade man på moln. Det gick ju till och med att se vad det var för fåglar på bilderna.
De första trevande åren som naturfotograf var det i princip bara fåglar som fastnade på filmrullarna och lyckan var ju fullständig när man kom hem med bilder där fågeln fyllde hela diagonalen från hörn till hörn på diat. Det är ju tur att man kan ändra på sej. Numera fylls minneskorten med alla typer av naturmotiv, allt från fåglar och djur till makro och landskap. Merparten ligger dock på fåglar och insekter såsom fjärilar och trollsländor. Fokus på mitt fotograferande har också flyttats från att i tidigt stadium legat på arter och rariteter till att mer handla om komposition, härliga miljöer där objektet endast är en detalj i helheten, bakgrunder som inte stör ett syfte och gärna också ett ljus som tilltalar betraktaren. Nu är det ju inte alltid man kan styra hur en fågel flyger, hur ett djur rör sej eller hur vädret och ljuset skiftar vid just det tillfället man är ute på en resa eller tar en ledig dag för att fotografera, alldeles oavsett hur väl man planerar. Finns det dock en tanke på ovanstående önskemål, underlättar det betydligt när väl ögonblicket infinner sej, om man så ligger och kryper på en insekt eller sitter på en sten vid havet och inväntar sträckande fåglar.
Min fotografering handlar också om att känna frihet och att få med mig en upplevelse hem som jag kan på något sätt förmedla till andra via sociala medier, utställningar eller bildvisningar. Till vardags jobbar jag som miljö- och kvalitetsrevisor vilket innebär att man under stora delar av dagen sitter i möten och diskuterar med företrädare för olika företag. För att då få den frihetskänslan som jag avsåg tidigare väljer jag, med några enstaka undantag, att inte sitta i gömsle för att ta mina bilder, oavsett det är ett eget gömsle eller ett man betalar för. Givetvis är jag fullt medveten om att jag inte kommer att få vissa bilder eller arter. Jag får väl samtidigt påpeka att jag inte är emot att andra sitter i gömslen, men det passar inte min typ av fotografering, just för känslan av frihet i en annars så stressad vardag. Jag föredrar att ligga ner, sitta på en sten eller krypa på alla fyra och samtidigt kunna se vad som händer runt omkring mig. Allra bäst är ju när man kan få den där känslan av förtroende mellan en själv och exempelvis en fågel man fotograferar.
Genom åren har även andra intressen stundtals varit uppe och ”stört” mitt fotograferande. En period var det att fara land och rike runt för att hitta fågelarter som jag tidigare inte sett och en annan period ägnades åt att träna och tävla i något som kallas Classic Bodybuilding, en gren där man inte behöver vara jättestor utan mer ha en klassisk fysik, närmast likt statyer på de gamla grekiska gudarna. Detta ledde bl.a. till svenskt rekord i antal sedda fågelarter på ett år i Sverige och till nordiskt guld och silver på VM i fysiktävlingen. För en del låter väl det som fullständiga galenskaper, men det är erfarenheter som jag inte vill vara utan. Att ständigt kunna utvecklas och lära sej något nytt är en drivkraft för mej. Det gäller i livet i allmänhet som människa och så även inom mitt fotograferande. Det är allt en riktigt fin hobby vi har tillsammans och som förhoppningsvis också kan skapa ytterligare intresse för vår fina planet.
Må väl och hoppas vi ses ute i markerna.
Björn
Mailadress: [email protected]
Här kan ni beställa Björns bilder online. Skriv in bildens namn i meddelande. Skriv önskat utförande och storlek. Vi svarar er snarast med ett förmånligt pris och leveranstid