Sveriges främsta naturfotografer, korta notiser
Klicka på namnet för att se utställningen
Anders Broman
Jag har alltid gillat djur!
När jag som sexåring första gången besökte Borås djurpark med många Afrikanska arter, visste jag att djuren skulle ha en viktig plats i mitt liv. Jan Lindblad har varit min förebild sedan de tidiga skolåren.
Under ungdomsåren i Fältbiologerna ökade naturintresset ännu mer. På läger, vandringar och exkursioner undersöktes, fotograferades och dokumenterades allt vi fann i skogen, i sjön eller på fjället.
Hösten 1983 gjorde jag min första långresa till Australien, Nya Zeeland, Fijiöarna, USA och Mexiko. Sedan var man fast. På hemvägen planerades nästa långtur, denna gången på egen hand, trodde jag! Katarina från Lysekil följde med på min åtta månaders jorden runt-tur. Tillbaka i Bohuslän köpte vi en gård i Tanums kommun.
Vi odlade biologiskt, jobbade i skogen och födde upp hundar. Familjen växte ,vi har tre vuxna barn och fyra barnbarn idag.
Våren1988 fick jag veta att man planerade en avelsanläggning för hotade arter i Bohuslän, jag skickade omedelbart in en ansökan. Två år senare ringer chefen för Nordens Ark och undrar om jag forfarande är intresserad? Jag började som djurvårdare och guide veckan därpå!. Det var ett intressant och spännande arbete med vildhästar, fjällrävar, grönfläckiga paddor, papegojor och snöleoparder i Sveriges första djurpark för utrotningshotade arter.
Några år senare studerade jag Agroteknik vid Biologiska Yrkeshögskolan i Skara, och tog därefter min lärarexamen vid Göteborgs Universitet. Har nu arbetat 25 år som Naturbrukslärare. Först på Dingle och Nuntorps naturbruksgymnasier och de senaste 12 åren på Marina naturbruksprogrammet i Lysekil. Lantbrukets husdjur och vilda djur är mina ämnesområden. Jag har också arbetat med särskoleelever och vuxenutbildningar.
Foto har varit ett stort intresse sedan unga år. Köpte den första systemkameran som 14-åring och sedan dess har jag oftast med mig en kamera i naturen. Att möta och försöka skildra djur, natur, människor och miljöer på olika platser är mycket inspirerande. Med den digitala tekniken har arbetet blivit både roligare och enklare. Man får ju resultaten direkt! Samtidigt utmanande med alla nya möjligheter och inställningar.
Efter en resa till Tanzania 2012 fick jag ett erbjudande att arbeta som safariguide för Kenzan Tours. En fantastisk möjlighet jag verkligen värdesätter. Nu drygt tio år senare har det blivit ganska många safari och fotoresor. Både som guide och som deltagare i expeditioner.
Efter varje resa brukar jag sammanställa en fotobok. Mest för eget bruk och ibland till deltagarna som varit med på någon av mina resor. Men jag är också intresserad av att publicera en bok. Som nybliven pensionär har man ju tiden till förfogande, så det kanske är dags nu...?
Janos Jurka
Janos Jurka är född 1937 i Budapest, Ungern som han lämnade i samband med Ungern-revolten 1956.
Våren 1957 hamnade han i Grangärde och sedan i Ludvika i Dalarna där han fortfarande bor.
Sin första kamera, en Yashica Mat köpte han1958 och till en början blev det bilder på allt möjligt från inredning i hemmet, huset där han bodde med sin fru, vyer från Ludvika stad och dess omgivningar.
Det var först i början av 1960-talet som han började fotografera natur på allvar, då han blev medlem i Ludvika Fotoklubb. Som så kallad tävlingsfotograf vann han då en del utmärkelser både på klubbnivå, nationellt och internationellt.
Blev invald i föreningen Naturfotograferna/N 1969.
I dagens läge levererar han bilder till bildbyrån TT Nyhetsbyrå.
Hans bilder har blivit publicerade både i Sverige, Finland, Frankrike, Italien, Japan, Norge, Tyskland, Ungern och USA.
Han har också medverkat i tidskrifter och böcker med egna artiklar och bilder både här hemma och utomlands.
Har deltagit i samlingsutställningar men haft egna utställningar också.
Sina motiv hämtar han från skilda områden, allt från landskap till makro, djur, fåglar och insekter med undantag av undervattens foto.
I mitten på 1980-talet väcktes hans intresse för bildspel. Hans bildspel har visats i förutom Sverige också i Finland, Norge och Tyskland.
Kamera utrustning Canon.
Kenneth Bengtsson
Det hela började när jag stod o fiskade på en våra broar på Ekerö då det helt plötslig var det något som slog ned i vattnet med ett stort plask, strax dom det upp en jättestor fågel med en stor Braxen i klorna, den lyfte rakt upp precis framför mig och em-solen gjorde vattnet som rann av fiskgjusen till guld,så föddes mitt intresse för fotografi.
Väl hemma igen så började jag tjata på min far att få en kamera när jag skulle fylla 15 år. En Agfa Ambi Silette med 3 objektiv, det var så det började.
Jag fotade så mycket som möjligt och upptäckte att jag hade en viss talang, av en slump kom jag tillsammans med en grupp med 6 killar med samma fotointresse då någon kom med ett förslag att starta en bildbyrå vilket vi gjorde. (Naturbild)
Det gick trögt till att börja med men det tog sig mer och mer så vi skaffade en större lokal på Drottninggatan i Sthlm. Jag hade turen att sälja så pass bra att min stora förhoppning var att kunna ha det som yrke.
En erfaren fotograf på DN tipsade mig om att jag skulle satsa på en nisch och där skulle du bli bäst, så jag bestämde mig för ekologiskt jordbruk eftersom jag kände en familj på Lovö som hade en startat en mjölkgård.
Det blev det bästa val jag gjort någonsin annars var jag en som fotade allt det jag gillade, skog, växter, fåglar och djur mm och massa bröllop blev det och även till stora aktörer som Arla, Statoil, som det hette då. Via bildbyrån blev det Volvo, alla bokförlag blev det omslag och bilder i läromedel förstås.
Ja, en drömtillvaro kan det tyckas men mycket kämpa då man måste gå upp tidigt på morgonen för att få det bästa ljuset, bl.a. ledde det till att en av mina bilder från Lovö med vilande kossor fick pryda 600 mjölkbilar på bägge sidor nästan 10 år!!
Kenneth Bengtsson
Kenneth Gyllensting
Min första kamera med teleobjektiv köptes för sparade sommarjobbspengar 1979 och jag har alltid älskat naturen. För att lära mig mer studerade jag biologi (zooekologi) och naturgeografi i Lund på 80-talet. Främst fotar jag djurliv (alla storlekar) i Norden, men det blir en och annan längre resa också.
Jag vill helst vara ute i naturen och möta djuren på deras egna villkor ”hemma hos sig”. En och annan bild från gömsle blir det (en och annan växt och landskapsbild också), men oftast är det som sagt bara jag och kamerautrustningen. För att vara rörlig i naturen behövs en väderskyddad utrustning med låg vikt. Den första kameran var en helt manuell Olympus OM1 och nu är cirkeln sluten eftersom huvudkameran idag också heter Olympus OM1 – dock med helt annan teknik. Eftersom jag rör mig i djurens hemmiljö gäller det att vara respektfull och störa så lite som möjligt. Om djuret märker av min närvaro och börjar se besvärat ut, så får det bli en bild vid ett annat tillfälle. Särskilt viktigt när man fotograferar vid bon och när de har ungar! Jag är med i det internationella initiativet för naturfotografer, Nature First, och följer principerna för respektfullt fotograferande som organisationen tagit fram.
Vill du se fler bilder av mig så postar jag regelbundet på mitt Instagramkonto:
Gert Eliasson, Söderköping
Mitt namn är Gert Eliasson och jag är naturfotograf, eller en hobby som ”gått överstyr” brukar jag säga. Jag har fotograferat i över 50 år, började med en begagnat Praktica, nu med Nikon.
Jag fotograferar gärna fåglar i Mellansverige gärna från ett gömsle och fotograferar rovfåglar som Havsörn och Kungsörn, sommar som vinter, men det är klart, när man suttit där från morgon till kväll och inte fått med något hem funderar man på vad man håller på med, tills man sitter där nästa gång.
Jag har också fastnat för att fotografera på Afrikas savanner, där jag och min fru har varit ett antal gånger, mycket spännande, framför allt att följa de stora kattdjuren men också några av de andra ”big five”
För närvarande har jag haft ett antal utställningar med gott resultat, alltid trevlig att berätta om fotografierna för intresserade åhörare och potentiella kunder. De tavlor jag säljer är signerade och numrerade med en upplaga av max 25 exemplar så att kunden känner att den får ett unikt fotografi, utskrivet på papper med bläck och papper med extremt lång hållbarhet.
Jag gör allt i processen till färdig tavla, fotograferar, bildbehandlar, printar (har förnärvarande en Epson A1 fotoprinter), monterar, signerar och ramar, jag vill själv ha full kontroll på hela processen.
Kent-Ove Hvass, Värsås
Jag är 67 år gammal. Jag är född i Skövde och växte upp där. Jag har varit naturintresserad sedan barnsben och vid 12 - 13 ålder tog fågelskådningen vid. Jag var med i Scouterna, Fältbiologerna och Friluftsungdomen under uppväxten.
Jag flyttade till Göteborg i 20 års åldern och lite senare till USA, Canada och Mexiko där jag jobbade med olika saker. Fotograferandet var då på sparlåga.
När jag flyttade hem 1996 tog jag upp fågelskådningen på allvar. Jag blev ordförande i Skövde fågelklubb och har varit det sedan dess. Klubben har under denna tid vuxit och vi har nu ca 300 medlemmar.
Jag har sedan jag flyttade hem jobbat i olika funktioner inom skolan på olika nivåer. Jag jobbar nu på gymnasiesärskolan med barn med särskilda behov och barn med Funktionsvariationer
Jag är ordförande i Skövde fågelklubb och har varit det sedan 1997. Jag är mycket aktivt i fågelklubben, det innebär att jag leder exkursioner, ger föreläsningar, inventeringar och räkningar t ex vid sjön Östen.
Under många år var jag med i Skaraborgsradion och svarade på frågor kring fåglar. Numera är jag bara med då och då samt Tv. Under 2021 var jag med i en UR serie om djur och natur. Numera så går mitt eget fågelintresse ut på fotografering, natur- och fågelfotografering. Fotograferandet har lett till att jag har medarbetat i flera böcker, utställningar och föredrag. Jag var också bildredaktör för den nya permanenta utställningen på Naturum vid Fågeludden Hornborgasjön.
Jag har besökt många platser men favoriten är Östra Afrika och de vilda djuren där.
Jag har haft utställningar av mina fotografier på Västgöta Museum, Museet på Ölands södra udde, Herrtorps qvarn, Rosa huset i Skövde, Stadshuset i Skövde, Biblioteket i Värsås mm. Jag håller många bildvisningar och föredrag.
Conny Lundström, Skellefteå
Conny Lundström har länge varit intresserad av fotografering och riktigt på allvar blev det i början på 1990-talet. Eftersom han alltid känt sig hemma i skog och mark, föll det sig naturligt för honom att ägna sig åt vildmarksfotografering. Så småningom blev kungsörn det stora fotoprojekt som han nu under ett antal år ägnat sig åt.
År 1999 vann Conny ett förstapris med en närbild på kungsörn i Wildlife Photographer of the Year, världens största och mest prestigefyllda narturfototävling, något som öppnade för medverkan i ett antal utländska foto- och naturmagasin, bl.a. BBC Wildlife Magazine. Han finns även representerad i boken "Light on the Earth", i vilken, enligt utgivaren BBC, en av världens främsta naturfotokollektioner presenteras.
Michael Pelz, Gotland
Jag har fotograferat i säkert 25 år och har haft ett par utställningar och har lite bilder i en del tidningar och en barnbok.
Det blir många timmar i gömsle och lång väntan.
Printrar mina bilder själv i A3+ Det går att få i A2 om man vill, men tar längre tid.
Jag fotograferar med Nikon D500 och Nikon D4s sen fotograferar med film ibland då blir det mellanformat
Här är mitt instagram konto: Pelz.Michael
Lotta Lund, Tierp
Att fotografera för mig är som resa, en resa i kreativitet där tid och rum försvinner när jag vill fånga blommans själ eller det storslagna landskapet. Mitt fotograferande tar mig också iväg till andra länder och miljöer.
Har haft ett antal utställningar, ensam men också med andra. Är med på Konst på väg i Tierps kommun med en utställning hemmavid (påsk)
Min fotoväska består av Pentax K-1 (ff) och K-3iii, ett antal objektiv men favoriten är 70 -200 mm och ett gammalt analogt objektiv Helios
Leif Milling, Gimdalen
Bilder på vatten i alla dess former har alltid fascinerat mig. Naturen bjuder ständigt på sina skulpturer. De varar bara i några ögonblick i sitt oändliga kretslopp.
Nu kan jag visa några av mina favoriter. Se mer fotokonst av leif Milling
Bilderna är till salu i en upplaga på tre bilder av varje motiv.
Priset för storlek 420 x 594 mm utskrivit på Epson fine art syrabeständigt bomullspapper i museikvalitet.
Ytan påminner om akvarellpapper. 3700:- /st
Malin Slotte, Ljusterö
Jag bor på Ljusterö i Stockholms skärgård.
För mig är stämningen i en bild viktigast. Att fånga lugnet och ljuset när natt blir till dag är för mig intressantare än att jaga en specifik art
Dorte Bech Pedersen, Skåne
Jeg er født 1964, opvokset i Danmark, bosat i Skåne siden 2004. Jeg har fotograferet siden 2015. Min interesse er naturen på den nordlige halvkugle, primært de nordiske lande.
Jeg beskriver mine billeder således:
Jeg arbejder i et monokromt univers, for at komme væk fra den dokumentariske gengivelse, og ind i et "Grænseland"
- her lever drømmene i fantasien - det er underbevidsthedes land - verden som vi kender den er borte - lys møder mørke
- det er folketroen, myterne og eventyrets land - i virkeligheden eksisterer det ikke.....
2019 vandt jeg 1. plads i NFD (Danske naturfotografer) i kategorien: Dyr i landskapet, och billedet blev også kåret til: Årets naturfoto
Jeg er indvalgt i Photo Natura 2020
Udstillinger: Bla. Kant fotofestival 2021
Instagram: dortes_wildlife
Kontakt:
Bengt Ove Birgersson, Sölvesborg
Född 1956
Uppvuxen och hemmahörande på Listerlandet i Blekinge.
Medlem i PhotoNatura och Olofströms fotoklubb
Började med fotografering på tidigt 70-tal och har sedan dess hunnit med att gå igenom olika faser av fotograferandet som allt från rena artporträtt till det lite mer sparsmakade sättet att presentera djur och fåglar på, där jag numera försöker sätta det lilla i det stora.
Landskapsfoto tar allt mer utrymme och det är då närproducerat som gäller även om det kan bli en och annan utflykt då och då. Utrustningen består av Nikon kamerahus och Nikkor/Zeiss optik.
Bilder upp till storlek A2 printar jag själv på bästa papper och kan levereras med eller utan ram (större bilder beställs enligt önskemål från kund)
Tobias Dahlin, naturfotograf, Göteborg
Tobias Dahlin, född 1976 är en västsvensk undervattensfotograf och undervattensfilmare.
Tobias har i flera år tävlat framgångsrikt i undervattensfoto och har blivit såväl nordisk som svensk mästare. Han har gett ut tre böcker; Bättre bilder/Dyk (2012), Västerhavet – En hotad skönhet (2014) (ett resultat av att Tobias 2012 tilldelades Hasselbladstiftelsens naturfotostipendium) samt Insjöar – där sagan möter verkligheten (2017).
Tobias är invald i PhotoNatura och
Han föreläser till sina bilder/filmer och har haft en mängd fotoutställningar, däribland på Nordens Ark, Bohusläns museum och Abecita konstmuseum. Under senare år har han mest fokuserat på undervattensfilm.
Håll dig uppdaterad på: www.tobiasdahlin.se
Leif Elison, naturfotograf, Malmö
Jag är en fotograf från Malmö, med naturen som främsta motivområde. Mitt fokus ligger på kreativt seende, jag försöker hitta bildmässigt intressanta utsnitt som inte nödvändigtvis avspeglar en verklighet, men som är trogen vad kameran fångade i ögonblicket.
Jag är invald medlem i bildgruppen PhotoNatura.
Mina främsta fotografiska meriter är en 2:a och en 5:e plats i Svenska mästerskapet 2020, kategori Landskap.
Jessica Zikontala, naturfotograf, Åhus
Mitt intresse för fotografering tog fart i början av 90-talet och efter att jag gått konstskolan i Kristianstad så fotograferade jag allt mer. Det mesta av min lediga tid tillbringar jag ute i naturen. Med mig har jag min Canon 7D mark ll och oftast använder jag mitt favoritobjektiv, Canon 100-400 IS ll USM. Med i väskan finns även ett Sigma 17-50 och Sigma 150-600 sport.
Jag är aktiv i Kristianstads fotoklubb, men reser ändå gärna iväg ibland för nya vyer och för att utvecklas som fotograf.
Jag reser då med min syster som delar intresset för fotografi. Vi har varit i Tanzania och Kenya och planerar just nu en resa till Colorado, USA nästa år.
Två av mina bilder har fått hedersomnämnande i “Kamera och Bild”, i nr. 6 2019 och nr. 5 2020. Jag fick ett uppslag i “Fotosidan” nr.1 2021, där temat var svart/vitt. I höstas ställde jag ut tavlor i “Sätt färg på Kristianstad” och planen är en utställning till midsommar i Ravlunda bränneri, om inte Covid -19 sätter stopp för detta.
Mail: [email protected]
Instagram: jessica_zikontala
Hemsida: bynature.webnode.se
Fredrik Beskow, naturfotograf, Huddinge
Jag är född 1961 och bor i Huddinge sedan 1992. Jag har fotograferat sedan tonåren, det började med att jag hade foto som ”Fritt valt arbete” i högstadiet. Jag fick överta pappas mörkrumsutrustning och lärde mig kopiera svartvita bilder med den, hemma i källaren. Det blev många långa timmar där nere, en rolig och lärorik ”skola”. Kameran kom sedan att vara med mig nästan jämt: i skolan, på tågluffar genom Europa, familjehögtider osv.
Länge fotograferade jag rätt ”planlöst”. I början av 90-talet vaknade dock intresset för naturfoto mer och mer, och det är den genre jag ägnar mig mest åt. Jag gillar också t ex stadsfotografering och porträtt, men naturbilderna är det som ligger mig varmast om hjärtat.
Jag försöker utforska många olika aspekter av naturfoto, så jag är mer en "generalist" än "specialist". Samtidigt som det är en kreativ process så är det den bästa formen av avkoppling, att ta med sig kameran ut i skog och mark och leta motiv. Jag reser gärna runt i Sverige med kameran som sällskap, men rör mig också mycket i mina hemtrakter runt Huddinge och Stockholm.
Jag är medlem i BioFoto, en av Sveriges största rikstäckande fotoklubbar och har haft utställningar, både separat och med andra fotografer, regelbundet sedan 2010.
Oscar Stål, (Fotoräven), naturfotograf, Umeå
Jag heter Oscar Stål och är prisbelönt landskapsfotograf med ett brons från i SM i Fotografi 2018 i naturkategorin, medlem i svenska fotolandslaget 2018, vinnare av årets nordiska friluftsbild 2019 i nordens största naturfototävling NNPC och fick ett honourable mention i SM i Fotografi 2019.
Jag är journalist och kokkaffefantast som arbetar från Umeå, Västerbotten och har gjort två fotoutställningar om Vindelfjällen som ställts ut på Naturum i Ammarnäs och Konst i Kvarn i Vindeln. Mina bilder har publicerats i bland annat Fotosidan och i Calazzos guideböcker.
Kameran är ett sätt för mig att ta mig ut på tur och upp i fjällen. Jag fascineras av himlen och hoppas att det syns i mina landskapsbilder då himlen och vackra molnkonstellationer brukar vara en stor del av både mina dag- och nattbilder. Jag började fotografera natur när jag gick Vildmark&Foto på Ålands Folkhögskola som jag tog examen från våren 2018.
Sven-Olof Ahlgren, naturfotograf, Uppsala
Fotograf i över 30 år och då mestadels som pressfotograf på dagstidning, parallellt som naturfotograf på den lilla tid som blev över.
2020 lämnade jag mediavärlden och gick över till naturfoto på 100%. Har haft utställningar både i Sverige och utomlands. Vann första pris i ”International birdphoto contest” och ett andrapris i Årets bild 2010.
Givit ut boken ”Fågelgrannar” med texter av professor i zooekologi Staffan Ulfstrand.
Efter att ha fotograferat faunan på afrikanska savanner upptäckte jag att det gav mer tillfredsställelse att ägna sig åt den inhemska djurvärlden och berätta i bild om allt det vi har runt oss men oftast inte ens uppmärksammar. Då jag bor i den uppländska landsbygden, fyra mil utanför Uppsala, räcker det ibland med att bara gå ut och sätta sig en stund i trädgården eller en promenad i skogen som jag har runt hörnet.
Tomas Lundquist, naturfotograf, Nacka
Tomas Lundquist bor i Nacka, utanför Stockholm men spenderar så mycket tid som möjligt i Buttle på Gotland, där han och hans familj har ett litet torp.
Tomas skildrar natur med bilder. Intresset för natur började med fåglar och fågelskådningen har varit central i över 35 år. Sen 15 år tillbaka är det fotografin som stått i centrum.
Motiven är ofta hämtade från närmiljön och inte minst från Gotland. Han har också mycket bilder från andra delar av världen och då framförallt från arktiska miljöer. Tomas är medlem i föreningen Naturfotograferna/N. Föreningen verkar för bevarande av svensk natur genom att skildra den i bild.
Daniel Nordgren, naturfotograf, Umeå
Daniel Nordgren är en naturfotograf från Umeå, Västerbotten.
Inriktningen i min fotografering är i huvudsak vilda djur och fåglar i sina naturliga miljöer och bildstilen är nära och dokumentär. Motiven hittas först och främst hemma i Västerbotten, från kust till fjäll. Bland favoritarterna kan nämnas fjällräv, björn och ugglor.
Tycker att det ger en ytterligare dimension i mitt fotograferande att jobba med den natur jag har inpå knuten och jag tilltalas av att kunna följa en art, enstaka individer eller naturområden under en längre tid och på så vis lära känna olika arter och individers personligheter och beteenden.
Skriver också allt mer kopplat till naturfotograferingen och utkom 2017 med boken ”Upplevelsernas årstid”. Att få berätta en historia till bilderna känns som en allt viktigare del i min verksamhet och en ny bok är under produktion.
Driver även Westerbotten Wildlife där jag hyr ut gömslen och bedriver viltskådning för fotografer och andra naturintresserade.
Ulf Lundh, naturfotograf, Hässleholm
Att vara ute i naturen, att smälta in och vara en del av den är det bästa. Jag fotograferar helst fåglar, gärna mer än bara ett porträtt. Kanske kan vi se vad fågeln gör, vill eller tänker?
Lite annat blir det också då och då.
Hoppas du gillar vad du ser, hör av dig om du vill ha en bild till något.
UPP på sidan Se fler