Kort presentation av Sveriges främsta fotografer
Här kan ni gå direkt till en utställning. Klicka på ett namn. Click on a name below, to go into the various galleries
Visa fler
Africa Coll, fotograf och konstnär
Africa Coll är en katalansk konstnär som bor och arbetar i Sverige. Hon arbetar främst med måleri, foto, video och installationer.
"Jag använder olika språk för mina projekt eftersom jag tror att var och en av dem behöver sina egna medier.Mitt arbete handlar om gränser, outforskade territorier och de subtila linjerna mellan verkligheter"
Anders Petersen, dokumentär- och porträttfotograf, Stockholm
Anders Petersen född 3 maj 1944 i Solna, är en svensk fotograf känd för sina svart-vita fotografier. Hans första bok, Cafe Lehmitz, publicerad 1978 i Tyskland, dokumenterar flera år i en bar med samma namn i Hamburg. Petersens mest spridda bild är antagligen omslagsfotografiet till Tom Waits skiva Rain Dogs från 1985....... (Wikipedia)
Anna-Lisa Palombo, konstfotograf
I am a photographer with an international background! Born in the UK and after many years working in the UK and Europe
I now living in the Hälsingland countryside next to the Baltic sea in northern Sweden with my family. The small village I live in, Njutånger, is where my maternal grandfather was born so has always been a special place.
I am a photographer who likes to play with different tools, to explore the body and life in northern Sweden. I would describe my photography as a mixture of abstract landscapes and conceptual documentary. I am still fascinated with analogue photography.
I have an old Pentax MX 35mm camera, that is a little damaged so never produces perfect pictures
– I like that! I have an amazing 4x5 large format pinhole camera from ONDU cameras; the one I use is the Rise model and lastly, I have my Fujifilm XT-3 digital camera that has controls like an analogue; definitely more useful with the more documentary photography and on commissions. I prefer working in the darkroom than in front of the computer; to hold the paper in your hand and watch it develop in front of you is magical every time!
There are more collections, writings and things to explore on my website www.fotograf-annalisa.com and my Instagram feed is where I update the most @fotograf_annalisa
From a very snowy Njutånger I wish you all the best!
Annelie von Wowern, Stockholm, dokumentär- och konstfotograf
Drivkraften präglas av en längtan att få uttrycka mig kreativt. Uttrycksformen har inte alltid varit foto utan har varierat under olika perioder av mitt liv. Bildspråket har dock med åren kommit att fascinera mig mer och mer. Det gestaltande eller det känslomässiga budskapet är - oavsett uttryckssätt - alltid viktigt och får ofta en övergripande roll.
Mitt arbetssätt är intuitivt och utan någon strikt metod. Och så berättelsen som trycker på och skaver. Det är motorn.
Inspiration hittar jag i det vardagliga - livet.
Björn Stridh, porträtt- och konstfotograf, Vimmerby
Björn Stridh född 1965. Utbildad vid Fotoskolan Gamleby.
Äger och driver sedan 2003 fotoföretaget Thornbergs Foto med porträttatelje i Vimmerby och Hultsfred. Thornbergs Foto är ett gammalt fotoföretag i Vimmerby. 1948 tog Gunnar Thornberg över porträttateljen av Fotografen Thore Wretling som startade den 1923.
Camilla Hanve, konstfotograf, Stockholm
Camilla Hanve har tidigare arbetat inom olika former av konst och då helst med skulptur.
Då en olycka satte stopp för det kom fotografiet in som en räddning i skapandet och blev sedan den naturliga vägen framåt. Kärleken till fotografiet växer och med den utmaningar men också uppdrag och utställningar.
Hon jobbar gärna i projekt, så som tex Healing Traces, där hon följt kvinnor med olika sjukdomar, under deras behandling och läkande. Senaste projektet handlar om demens. Om de sjuka och hur det påverkar alla runt om den drabbade.
Matfotografi är en annan stor del av skapandet, där hon även gör recept för en mat- och vinsida.
Annars är det framför allt svartvitt, streetphoto och fria porträtt som är det som ligger varmt om hjärtat.
Christoffer Hjalmarsson, press & dokumentärfotograf, Stockholm
Christoffer Hjalmarsson (1988) is an award winning photojournalist based in Stockholm, Sweden. Educated at Poppius School of Journalism.
He started his career after the school and his clients/publications variety from newspapers, magazine and commercial. Some of the clients are The Guardian(UK), Expressen, Svenska Dagbladet, Fokus, Arbetaren, Gefle Dagblad...
Curt Götlin, (1900-1993) porträtt- och konstfotograf
Hans porträtt tillhör de förnämsta inom svensk porträttkonst och kännetecknas av en harmonisk återgivning av de av fotograferade personerna. G.s tidiga alster har även jugendinslag. G.s fotografier är mjukt måleriska och hans piktorialistiska formideal var inspirerat av jugendstilen
Källa: Nationalencyklopedin
Erich Hörtnagl, konst- och gatufotograf
ERICH HÖRTNAGL (född 1950, Österrike),
utbildad på Akademie für angewandte Kunst i Wien och på filmskolan Centro Sperimentale di Cinematografia i Rom.
Bor sedan 1979 i Sverige och arbetar som teater- och filmregissör och filmproducent med hela Europa som arbetsfält. För sitt filmarbete, som inkluderar spelfilmer såväl som dokumentärer för bio och tv, har han fått många utmärkelser.
Parallellt arbetar Erich också som fotograf, grafiker och skulptör. Hans verk har visats på internationella utställningar och konstmässor. Han är medlem i Grafiska Sällskapet, i CFF/Centrum För Fotografi (Sverige) och i Die Deutsche Gesellschaft für Photographie (Tyskland).
Han är representerad i olika europeiska och amerikanska museer, konstgallerier och i offentliga och regionala institutioner och har utfört uppdrag för offentliga utsmyckningar i Stockholm och Skåne. 2019 utkom boken Sehnsucht Meer/La nostalgia del mare , i både tysk och italiensk översättning, med Erichs foto om längtan efter lyckan vid Adriatiska havet. 2023 utkom fotoboken to be a man på DCV förlaget, Berlin, på tyska och engelska, med Erichs foto om männens roll i dagens samhälle.
Johan S. Andersson, konstfotograf
Att befinna sig i en riktig skog (orörd, ingen virkesåker), att titta på alla fantastiska konstverk naturen skapat och att lyssna till alla ljuden. Det dunkla skymningsljuset tillför en suggestiv stämning, att bli omfamnad av allt detta ger mig harmoni. Det är den känslan jag vill förmedla.
Efter 28 års paus är jag tillbaka i att fotografera, och då framförallt skogen men även arkitektur och ”street photo”, och detta oftast i svart-vitt.
Som skogsmänniska började jag vid 14 års ålder att fotografera, i början diabilder i färg, hade turen att komma i kontakt med en person som lärde mig svart-vit mörkrumsteknik och det blev sedan mer av svart-vit fotografering. Efter ett antal år köpte jag min första mellanformatskamera och det blev mer av ”slow photo”. Efter år av kånkande på tunga kameraväskor försöker jag nu hålla mig till minimal, lätt och smidig utrustning utan något behov av kameraväska, detta för att kunna ha mer fokus på bilderna.
Jonas Sahlström, fotograf
Jag har arbetat som grafisk formgivare och bildretuschör under en stor del av mitt yrkesliv. Men under de senaste tio åren har jag själv ställt mig bakom kameran för att söka nya uttryck inom konst- och porträttfoto.
Jag har mestadels fokuserat på naturfotografi där jag sökt mystik, ödslighet och karghet. Främst har detta skett på Gotland under höst och vinter. De karga klipporna, det mörka havet och vita molnen mot den oändliga himlen. Men stadsmotiven finns också där och kameran är alltid med på mina resor.
I mina bilder söker jag hitta små berättelser och händelser… Ljuset som skiner genom ett fönster, de invecklade mönstren på ett löv, en sorgsen hund, dimman över ett grått stenbrott, några män utanför en frisersalong, en klippformation eller den oändligt stora himlen över Gotland.
2020 blev jag kontaktad av Alster Förlag som var intresserade av att ge ut mina bilder i bokform. Detta resulterade i fotoboken "GOTLAND – in the gap" som gavs ut 2021. Den har till min stora glädje sålt bra och bland annat funnits till salu i Fotografiska Museets shop i Stockholm, men även i ett flertal butiker i Stockholm och Visby samt också på nätet.
Mitt porträttfotografi har också utvecklats starkt och jag har haft många intressanta plåtningar under året. En verksamhet som jag hoppas ska få än mer fart. Att se människan bakom kameran och skapa en avslappnad atmosfär där ditt autentiska jag kan skina. Med erfarenhet, känsla för detaljer och ett öga för det unika hos varje individ levererar jag porträtt som berör.
Jag har hittills haft fyra utställningar. Dessa utställningar har varit framgångsrika, min bok och mina bilder har tagits emot väl och har sålt bra.
Mina övriga bilder samt porträttfoto, fotobok samt beställningsuppgifter och övrig info kan du se här:
https://centrumforfotografi.se/
Henry B. Goodwin (1878- 1931)
Henry Buergel Goodwin är en av Sveriges mest framstående fotografer genom tiderna. Han föddes i München 1878 och var av tyskt ursprung men lade sig till med ett engelskklingande namn efter att ha flyttat till Sverige. Utbildning i fotografi hade Goodwin fått av sin far Hugo Bürgel, som var landskapsmålare, samt av Nicola Perscheid i Leipzig.
I Uppsala tilldelades Goodwin ett pris för en serie med porträtt. Som redaktör i tidskriften Svenska fotografen publicerade han mellan 1912 och 1916 många artiklar.
Utdrag: Wikipedia
Med stöd av de nya strömningarna gjorde Goodwin sina utmanande påståenden om att det är amatörerna, inte yrkesfotograferna som är konstnärligt ledande inom svensk fotografi. Yrkesfotograferna granskades kritiskt och syntes i hans ögon oftast sakna både inlevelse och tekniskt fallenhet, med endast den kommersiella ivern som drivkraft. Den nya konstfotografin krävde mycket tålamod och var inte kommersiellt gångbart. Det var därför inte konstigt att de mest talangfulla bilderna ursprungligen skapades av obundna amatörer som inte drevs av lönsamhetskrav. Detta var åsikter som knappast underlättade umgänget med Stockholms yrkesverksamma fotografer.
Ur boken Goodwin, en hyllning av Bruno Ehrs och Carl Bengtsson.
Lars Pettersson, porträtt- och naturfotograf, Falköping
Lars har fotograferat av och till sedan 1977 men det var först i samband med en resa till Wrangelön í Sibirien 2011 som fotointresset började ta fart på allvar.
På senare tid har dock rena landskapsfotografering (såväl kulturlandskapet som naturen i allmänhet) kommit att ligga mer varmt och hjärtat men också porträttfotografering.
Portättfoto är spännande men också känsligt förstås. Lars försöker att alltid ha med sig kameran vid resor såväl i närområdet som till andra resmål världen över. Spännande resmål som ligger särskilt varmt om hjärtat är Arktis med Svalbard, brittiska öarna och då särskilt Irland men också mer avlägsna resmål som t ex Centralasien. På senare tid även Sydamerika med bl. a. Mexico och Ecuador
Marcus Cederberg, konstfotograf, Örebro
Vi lever alla i en tid av ändlösa distraktioner och konstant input av olika slag. Genom att kanalisera en känsla av lugn i sina minimalistiska bilder försöker Marcus Cederberg peka på behovet av att ibland ta det lite lugnare, att stanna upp en kort stund och reflektera. Marcus bilder är genomgående enkla med starka färger, skuggor, linjer och mycket negativ yta.
Hans bilder har visats på utställningar runt om i världen, bland annat i USA, Indien, Tyskland, Hong Kong och i hans hemstad Örebro. Marcus är även representerad på Fotografiska i Stockholm. Hans primära plattform är Instagram där han blivit en influencer inom minimalistist fotokonst med sina 120.000 följare.
Martin Edström, dokumentär- och naturfotograf, Stockholm
Martin Edström går i spetsen för utvecklingen av upplevelsejournalistik, med siktet på att förmedla viktiga berättelser genom ett starkt berättande.
“Världen är för komplex, och internet är för flexibelt, för att vi ska kunna rättfärdiga att journalistiskt berättande enbart genomförs i form av stillbilder och spalter av text.”
Micke Berg, porträtt- och dokumentärfotograf, Stockholm
Peter Mickhael "Micke" Berg, född den 26 juli 1949 i Lycksele, uppväxt i Stockholm och Sundsvall, är en svensk fotograf verksam sedan 1971.
Berg är mest känd för sina bilder från ockupationen av Mullvaden, Skogsnäskollektivet och sina skildringar av Stockholm. Micke Berg har medverkat i närmare hundra utställningar, bland annat påNordiska museet, Stockholms Stadsmuseum, Kulturhuset i Stockholm, i Berlin, London, St Petersburg, Hamburg, Wien, Sarajevo och på Naxos.
Mikael Sundberg, konstfotograf, Örebro
Mikael Sundberg är fotograf baserad i Örebro, Sverige. Född döv, han brinner för att uttrycka sin kreativitet genom fotografering.
För honom är ingenting bättre än att vara i naturen, särskilt vid havet, vilket alltid ger honom en känsla av frihet och evighet. Även när han inte fotograferar tillbringar han mycket tid i naturen, ibland vandrar eller bara njuter av den stjärnklara natthimlen.
Under 2010 fotograferade Mikael alla bilder till ÖSK fotbollskalender - försäljningen av denna kalender bidrog med 100 000 SEK till barncanceravdelningen.
Nina Hove, konst och porträttfotograf, Kristansand och Stockholm
Nina Hove är född 1983 i Norge och är bosatt i Kristiansand och Stockholm. Nina Hove är en välmeriterad fotograf som vi kan se nedan. Först är en del ur pressrealisen från hennes utställning (2012) i Basel tillsammans med Alex Withey.
Pieter Ten Hoopen, dokumentär- och porträttfotograf, Stockholm
Pieter är född i 1974 i Tubbergen i Nederländerna. Pieter ten Hooper kom Sverige 1999 och studerade fotojournalistik vid Nordiska fotoskolan. Han arbetade sedan som fotojournalist i fyra år och började representera Moment Agency (Sverige). Han har publicerats i stora svenska tidningar och internationella tidskrifter och har även undervisat bildjournalistik på olika skandinaviska skolor.
Pieter erhöll så Memorial Mario Giacomelli Prize 2008 och fick även första pris för en berättelse i det dagliga livet, i kategorin World Press Photo. Under 2009 vann han Award of Excellence i stående serien kategori POY. Under 2010 vann han två World Awards Press Photo i porträtt och dagliga kategorier liv för sin serie om Hungry Horse, Montana.
Prallan Allsten, Musie- och konstfotograf, Stockholm
Prallan Allsten är institutionsfotograf på Moderna Museet i Stockholm.
Privat fotograferar han panoramabilder med en Widelux-kamera som han "vevar runt" med under exponeringen. Det blir sällsamma bilder.
Rickard Eriksson, nyhets- och porträttfotograf, Stockholm
Many say that photographer Rickard Liljero Eriksson has a unique talent for capturing the feeling of every moment, every occasion and every person. Perhaps that has something to do with growing up in “the Österlen of West Sweden” – Kinnekulle, and perhaps because he has in his some 30 years of life always had a fascination with capturing those moments that say everything.
Rickard has an extensive circle of clientele ranging from album covers for many of Sweden’s most well known artists to portraits, product photography, advertising and interior design.
Thor-Björn Johansson, konstfotograf, Landskrona
Thor-Björn Johansson är född 1949 i Stockholm och sedan -78 bosatt i Ystad. Efter examen vid Kursverksamhetens fotoskola i Sthlm -72 var Thor-Björn verksam som freelancefotograf till -79. Inriktningen var sociala reportage och industri.
Parallellt med årliga utställningsprojekt är han numera även yrkesverksam inom psykosocialt behandlingsarbete och psykoterapi.
Tord Saxin, porträtt och konstfotograf, Karlskoga
Fotograf Tord Saxin tillhandahåller dom flesta fotografiska tjänster, såsom Bröllop, Porträtt, Företagsfotografering, Produktfoto, Reproduktioner samt Konstfoto.
Fotokurser anordnas på begäran.
Tord är flerfaldigt prisbelönt i flera fototävlingar, bla SM-guld i kategorierna. Bröllop och Barn + ett 20-tal medaljer i andra kategorier.
Om du vill boka en fotografering eller har frågor kring detta eller något annat ber vi dig skicka ett mail med lite information kring dina önskemål. Kontrollera dig själv en gång extra så du skriver din egen mail rätt. Annars blir det svårt att svara.
Hemsida: Fotograf Tord Saxin - Fotograf i Degerfors (business.site)
Ullabritt Jonsson, Närke
Separatutställningar
1982 Galleri Vättern Askersund “Askersund”
1985 Kumla Bibliotek “Age skofabrik”
1986 Örebro läns Museum ”Ljusets hemligheter”
1989 Galleri Fotograficentrum Örebro ”Miljöportätt”
1991 Kumla Konsthall ”4 grafiker”
1991 Galleri Fotograficentrum ”Näring”
1992 Örebro läns Museum ”Regementsliv”
1993 Biskops Arnö Galleri ”Fotogravyrer”
1994 Trollhättans Konsthall ”6 grafiker”
1995 Örebro läns Museum ”stilla flyter ån”
1995 Västerbottens läns Museum ”Vi är vatten”
1996 Svenska fotografernas förbunds galleri Stockholm ”Vi är vatten”
1996 Galleri Toulos Askersund ”Vi är vatten”
1997 Galleri Karlslund Örebro ”Stilla flyter ån”
1997 Biblioteket Högskolan Örebro ”Vi är vatten”
1998 Galleri Fotohuset Göteborg ”Hemligheter”
1998 Huvudbiblioteket Örebro ”Fotogravyrer”
1999 Regionssjukhuset Örebro ”Örebro sköna å-stad”
2002 Spruthuset Lindesberg ”Fotogravyrer”
2004 Örebro läns Museum ”Revy”
2005 Sofia Magdalena kyrka Askersund ”Som i cirklar”
2007 Slottsparken Örebro ”Träd in i Örebro
2008 Konstfrämjandet, länsstyrelsen ”Ljus-på”
2010 april Konstfrämjandet Örebro ”I ROM"
Konstpaketet vandringsutställning i 2 perioder genom konstfrämjandet
2013 ”Till Jonatan” Kumla Utställningshall.
Samlingsutställningar under åren 1978-2015
Kulturhuset Stockholm
Grafiktrienalen Liljewalcks Stockholm
Fotograficentrum Örebro
Fler inom Örebro läns grafikgrupp
Norra Vätterns bild och form konstrundorna
Kuja 4 utställare i Skåne
Bergöska Konsthall inbjudan
Kavalla Grekland inbjudan
Åke Hultman, Örnsköldsvik
Mitt intresse för fotohistoria ledde mej till den tidiga fotometoden daguerreotypi.
Tekniken användes 1839 till ca 1860. Många anser att en daguerreotyp är det vackraste av alla fotometoder. Bilden blir negativ men också positiv beroende på betraktningsvinkel (se bild 2). Man upplever också en falsk tredimensionell effekt nästan som ett hologram. Den här effekten tappar man vid avfotografering och kan aldrig ge det rätta intrycket.
Bilden är ”one of a kind” och alltså unik. Redan 1976 köpte jag en antik engelsk kamera för daguerreotypi men det var inte förrän 2006 jag gjorde min första bild på en solid 1 mm tjock silverplåt. Sedan dess har jag arbetat med metoden några månader varje sommar.
Plåten framkallas enklast med hjälp av solens strålar (Becquerel metoden). Genom att behandla plåten med guldklorid ökar hållbarhet och även gråskala. Överexponering (solarisation) ger blåa toner. Bilden är känslig för beröring och måste förvaras bakom glas. Metoden är långsam och besvärlig men kan belönas med ett vackert resultat.
Åke Hultman, born 1944, lives and works in Örnsköldsvik, Sweden
Drawings, graphic art, experimental photography, Daguerreotypes
Homepage: www.Daguerre.se
Facebook, YouTube